دریاچهها و تالابهای بسیاری در سراسر جهان وجود دارند که از نظر زیستمحیطی مامن بسیاری از گونههای جانوری هستند. بعضی از این تالابها، بهدلیل رنگ خاص خود از بقیه متمایز شدهاند؛ تالابهایی که شاید شمارشان به تعداد انگشتان یک دست باشد. یکی از این نمونههای منحصربهفرد در جنوب کشور، در پهنه وسیع استان سیستان و بلوچستان قرار دارد.
تالاب لیپار چابهار که به تالاب صورتی نیز شهرت دارد، یکی از زیباترین جاذبه های گردشگری چابهار است. تنها چهار نمونه مشابه از لیپار در سراسر جهان وجود دارد و از آن بهعنوان یکی از جاذبههای بینظیر طبیعی کرانه دریای عمان یاد میکنند. آب این تالاب به رنگ شیر-توت فرنگی است و جزو شورترین آبگیرهای جهان محسوب میشود.
چرا تالاب لیپار صورتی است؟
وجود پلانكتونهای گیاهی زیاد در منطقه که میزان آن به حدود ۹۰ درصد میرسد، یکی از مهمترین دلایل رنگ صورتی لیپار است. همچنین وفور مواد آلی و معدنی كه از طریق رودخانهها و خورهای متصل به خلیج به این حوزه هدایت میشوند، باعث افزایش زیاد تولید بیولوژیكی در بعضی از فصول سال میشود. جريانهای دريایی حاصل از طوفانهای مونسون نیز موجب افزايش بيش از حد تعداد پلانكتونهای گیاهی در ماههای بعد از فصل مونسون (از اواسط خرداد تا اواسط شهريور) میشوند و اين تعداد در آذرماه به حداكثر ميزان خود میرسد.
پوشش گیاهی تالاب لیپار
رویش گونههای بلوط و گزنه در آب صحنه فوقالعاده زیبایی را خلق کرده است که نمونه آن در ایران کمتر دیده میشود. علاوه بر این، در منطقه پنبههای وحشی میروید که مردم منطقه از آن تشک و بالشت تهیه میکنند. کنار تالاب نیز، دشتار قرار دارد که اهالی منطقه به آن عروس نیز میگویند. دشتار در زبان بلوچی به دختران جوانی گفته میشود که هنوز ازدواج نکردهاند. وجه تسمیه این نامگذاری، زیبایی منطقه و درختان سرسبز آن است.
بهترین زمان بازدید از تالاب لیپار
در ماههای بهمن، اسفند، فروردین، شهریور و مهر شاهد پدیده جزرومد قرمز در منطقه خلیج گواتر هستیم كه عامل اصلی آن گونه نوكتیلوكا میلیاروس است. بهخصوص تعداد اینگونه در ماههای بهمن، اسفند و فروردین بهشدت افزایش مییابد. بنابراین بهترین زمان بازدید از تالاب لیپار، اواسط زمستان تا اوایل بهار است.
امکانات رفاهی تالاب لیپار
تالاب لیپار چابهار یکی از مقاصد طبیعی است که خوشبختانه همچنان فضایی بکر دارد. به همین دلیل امکانات گردشگری چندانی در این مکان یافت نمیشود. غالبا در کنار دریاچه شترهایی برای شترسواری وجود دارد. همچنین هر روز از ساعت حدودا ۹ صبح تا غروب، بازارچهای روباز در این مکان برپا میشود که فروشندگان آن را مردم محلی تشکیل میدهند. در این بازارچه محصولات بومی نظیر نمک دریایی استخراجی از تالاب، زیورآلات دستساز محلی، صدفهای دریایی و… با قیمتی مناسب به فروش میرسند.
نظر (0)