یکی از معروف ترین بناهای تاریخی اصفهان که زیبایی و معماری خاص آن در جهان شهرت دارد. منارجنبان یک ساختمان قدیمی با ۲ مناره زیبا و عجیب است که به ظاهر متحرک هستند. کمی عجیب به نظر می رسد ولی این بنا دارای دو مناره بسیار بلند و سنگین است که متحرک اند و در حال حاضر به عنوان یکی از خاص ترین مکانهای دیدینی اصفهان شناخته شده است.
گفته شده منارجنبان مربوط به دوره ایلخانی است؛ یعنی در حدود سال ۷۰۰ هجری.این بنا به دوره ایلخانی بر میگردد ولی باستان شناسان گفتهاند که شاید برخی دیوارها، در دوره صفویه اضافه شده باشد. دو مناره در این بنا وجود دارد که ارتفاع آنها در حدود ۵ متر و ۷۰ سانت است و چیزی که آنها را خاص کرده است، تکان خوردن آنها است. به همین دلیل به آنها منارجنبان یا منارهای جنبنده گفته میشود.
منارجنبان را میتوان در شهر اصفهان، در شهر اردکان و در مسجد جامع نشابور نیز دید. مشهورترین و معروفترین منارجنبان، در شهر اصفهان قرار دارد. این مناره و بنا که بر روی مقبره عارف قرن هشتم هجری ساخته شده است به یکی از شاهکارهای معماری ایران بدل شده است. در این بنا با تکان دادن یک مناره نه تنها مناره دیگر بلکه کل بنا شروع به حرکت و تکان خوردن میکند. مسلم است که این بنای تاریخی برای هدف تکاندادن و دیدن افراد ساخته نشده است. به همین سبب حرکت دادن بیش از حد این بنا باعث تخریب آن اثر هنری و تاریخی میشود.
معماری و پلان منارجنبان
عمارت تک ایوانی منارجنبان در دوران ایلخانیان و به سبک مغولی ساخته شده است. اما چیزی که به نظر میرسد این است که منارهها در سالهای آخر حکومت صفویه به این عمارت اضافه گردیده است. این بنا با مساحتی ۱۴۶ متری دارای دو مناره میباشد که ارتفاع این منارهها از بام عمارت به هفت و نیم متر میرسد. البته که ارتفاع این منارهها از سطح زمین ۱۷ و نیم متر بوده و پهنای هر مناره ۹ متر میباشد.
این آرامگاه از چند بخش اصلی یعنی منارهها، ایوان و چله خانه به وجود آمده است. ایوان جایی است که قبر عمو عبدالله در آن قرار گرفته و از آجر در ساخت آن استفاده گردیده است. این مقبره از سطح زمین ۱۰ متر فاصله دارد و دور تا دور مقبره با خط ثلث و برجستهای سوره مبارکه یاسین نوشته شده است. این ایوان با کاشی و نقاشیهای زیبایی تزیین شده و جلوهای خاص به این ایوان داده است.
در نزدیکی این ایوان چند قبر سفید رنگ نیز به چشم میخورد که احتمالاً از بقایای قبرستان قدیمی است که آرامگاه روی آن ساخته شده است. از ایوان راه پلهای مارپیچی وجود دارد که به منارهها و پشت بام مجموعه میرسد. البته امکان بازدید از این راه پله و پشت بام مجموعه برای بازدیدکنندگان وجود ندارد.
عجایب منارجنبان
چیزی که باعث شده تا همه بدانند که منارجنبان اصفهان کجاست همین عجایب این جای دیدنی در اصفهان است. معماری عجیب این بنا به گونهای است که با تکان خوردن یک مناره، مناره دیگر نیز به لرزه میافتد و میجنبد. البته مناره جنبان چیزی نیست که فقط در اصفهان باشد بلکه در شهرها و کشورهای دیگری نیز چنین بناهایی وجود دارد که مناره بنا در سر جای خود میلرزد.
ولی چیزی که منارجنبان را تا این حد معروف کرده است چیز دیگری است. در منارجنبان اصفهان نه تنها با تکان خوردن یک مناره دیگر مناره بنا نیز شروع به لرزیدن میکند بلکه کل بنا نیز شروع به جنبیدن میکند. در منارجنبان اصفهان برای اینکه بازدید کنندگان بهتر متوجه لرزش بنا شوند کاسههایی از آب را در جاهای مختلف بنا گذاشتهاند که حرکت آب به خوبی لرزش و جنبیدن بنا را نشان میدهد.
اگر برای شما هم این سؤال پیش آمده است که معمار و سازنده منارجنبان اصفهان چه کسی بوده است باید به شما بگوییم با وجود همه تحقیقاتی که انجام شده متأسفانه مدرک یا سندی وجود ندارد که هویت این معمار خلاق را نشانمان دهد.
نظر (0)