غار سهولان مهاباد یکی از جاذبههای بینظیر است که نام و نشان آن را در غرب کشور و در سرزمین آذربایجان باید جستجو کنید چراکه این غار از جاهای دیدنی مهاباد است و در ۴۳ کیلومتری جنوب شرقی این شهر، در محور مهاباد–بوکان قرار دارد. روستای سهولان و دامنه رشته کوههای کوتر ، سهولان شگفتانگیز را در آغوش خود جای دادهاند.
چه موجوداتی در غار سهولان زندگی می کنند؟
ساکنان این غار موجودات عجیب و غریب افسانهای که در فیلمها دیدهاید و در داستانها شنیدهاید نیستند؛ بلکه کبوتر، زالو، مارگوس (لجن خوار)، خفاشها و موجودات ریز و کوچک هستند که درآب زندگی میکنند. کبوتران چاهی و خفاشها نیز در این غار آشیانه ساختهاند. و بهدلیل تاریک بودن و نبود نور، هیچ نوع جلبکی در آب دریاچه سهولان رشد نمیکند و تنها جانداران میکروسکوپی وجود دارند.
چرا این غار، سهولان نام دارد؟
غار سهولان در مجاورت روستای سهولان قرار دارد سهولان نامی کردی است. که در زبان مردمان کرد، این منطقه نیز «سهول» بهمعنای یخ است. علاوه بر این نام، مردمان محلی منطقه به خاطر لانهسازی و زندگی کبوترها در این غار به آن (کونه کوتر) یعنی(لانه کبوتر) میگویند. کونه کوتر را برای بخش آبی غار و «کونه مالان» را برای بخش قسمت خشکی به کار میبرند. «مالان» نیز بهمعنای پناهگاه است.
سهولان غاری سحرانگیز
سهولان نیز یکی از بینظیرترین غارها و دومین غار آبی ایران است که قدمت آن به دوره کرتاسه میرسد و امروزه بهعنوان یکی از جاهای دیدنی استان آذربایجان غربی می باشد.
گوشه گوشه این غار پر از دیدنیهای جذاب است. قندیلهای زیبا و تماشایی که سقف و دیوارهای سهولان را پوشانده است . و اشکال مختلف آهکی نیز که در اثر ریزش آب و سائیدگی صخرههای آهكی به وجود آمدهاند که عروس دریایی، هشت پا، مار ماهی، لاکپشت حیوانات دریایی پای فیل، شیر ،خوشه انگور از جمله آنها است و یکی از بهترین سوژهها برای گرفتن عکس هایی زیبا میباشد.
اما یکی از بهترین تفریحها این غار، قایقسواری در دریاچه و حوضچهها است که با یک نگاه میتوانید پی به رازهای درونیشان ببرید؛ چرا که دریاچهها مملو از آبهای زلال و صافی هستند که تا چند متر میشود داخل آنها را دید.
کشف غار سهولان
در سال 1890 بود که باستانشناسی فرانسوی به نام «ژاک دمرگان» با کمک مردمان محلی و با کلک وارد غار میشود و حتی نقشهای از آن تهیه کرده است که بعد از گذشت این همه سال اهمیت دارد. ژاک در کتاب خود به نام جغرافیای ایران به این مکان اشاره میکند. و این در حالی است . که در منابع دیگر نامی از آن دیده نمیشود . بعد از آن، در زمان جنگ جهانی دوم یک هیئت انگلیسی و در سال ۱۳۷۵ نیز غارشناسان ایرانی مطالعه را ادامه دادند.
این غار که از سال ۱۳۷۹ میزبان گردشگران است . در فهرست میراث طبیعی و. ملی ایران به ثبت رسیده است . و جزو مناطق تحت حفاظت سازمان محیط زیست قرار دارد.
مسیر غار سهولان
این غار در روستای سهولان و در نزدیکی روستای عیسی کند . در مسیر جاده فرعی مهاباد – بوکان قرار گرفته است. با اتومبیل میتوانید. تا نزدیکی غار بروید و تنها مسیر کوتاهی را پیادهروی کنید. بر سر راه غار، منطقهای وجود دارد. که تابلویی با عنوان جاذبه معکوس در کنار جاده دیده میشود . در این منطقه، با وجود سرازیری جاده بر اثر کشش کوه، سرعت و شتاب اتومبیل کم میشود.
نظر (0)