دریاچه نئور در نزدیکی جاده اسالم به خلخال و در خط مرزی استانهای گیلان و اردبیل قرار دارد. این دریاچه در اصل دو بخش جدا از هم دارد که در فصل بهار و با آب شدن برف کوهستانها، این دو قسمت بههم پیوسته و دریاچه نئور شکل میگیرد. عمق قسمتهای مختلف دریاچه نئور در بهار بین پنج تا ۱۳ متر تغییر میکند. بخش کوچکتر این دریاچه در حدود ۴۰ هکتار و قسمت بزرگتر نزدیک به ۱۸۰ هکتار مساحت دارد.
دریاچه نئور با عنوان منطقه حفاظتشده زیر نظر سازمان محیط زیست کشور قرار دارد و اکوسیستم محیطی و اقلیم آن حائز اهمیت است. تنوع گونههای گیاهی و جانوری در این دریاچه و اطراف آن، توجه کارشناسان را به خود جلب میکند. بیش از ۷۰ گونه گیاهی معطر و دارویی، گرداگرد دریاچه نئور را پوشاندهاند که از میان آنها میتوان به شبدر، بابونه، آلاله، کنگر و خاکشیر اشاره کرد. تنوع گونههای جانوری در این منطقه نیز بیش از ۹۰ گونه است که از میان آنها میتوان خرس، راسو، اسب، انواع خفاش و حیوانات اهلی مانند گاو و گوسفند را نام برد.
دریاچه نئور بهدلیل قرارگیری در مناطق خوش آب و هوای جنگلی و سرسبز، در طول سال مورد توجه طبیعتدوستان و گردشگران بسیاری واقع میشود. بهدلیل شهرت کمتر این دریاچه از جاذبههای طبیعی اطراف خود، دریاچه نئور بکر و دست نخورده باقی مانده است؛ گرچه روز به روز استقبال طبیعتگردان و گردشگران از این منطقه بیشتر میشود. اطراف دریاچه نئور از مهمترین سکونتگاههای ییلاقی عشایر نیز است.
دریاچه نئور کجاست؟
دریاچه نئور در مرز بین استانهای گیلان و اردبیل و دامنههای کوه تالش قرار دارد. این دریاچه از زیباترین جاذبههای طبیعی در شمال غربی ایران به شمار میرود و دسترسی به آن از هر دو استان گیلان و اردبیل میسر است. بهدلیل وجود مسیر آسفالت و مناسب برای دسترسی به این دریاچه از سمت استان اردبیل، تردد بهسمت این منطقه بیشتر از سمت اردبیل و خلخال صورت می گیرد.
برای رسیدن به دریاچه نئور باید به مسیری پرپیچوخم در دامنه کوهستان تالش وارد شوید. با بالا رفتن از کوههای تالش به این دریاچه خواهید رسید. این منطقه موردتوجه علاقهمندان به کوهنوردی و طبیعتگردی قرار دارد. مسیر پیادهروی از این دریاچه تا ییلاق سوباتان نیز برای علاقهمندان به طبیعتگردی بسیار جالبتوجه است.
دشتهای اطراف دریاچه نئور از اواخر بهار تا پایان تابستان پوشیده از گلهای رنگارنگ و مراتع سرسبز میشوند. مسیر پرپیچوخم کوهستانی بهسمت این دریاچه زیباترین چشماندازها از دشتهای کوهپایهای را دارد و پیمودن آن در حدود ۳۰ دقیقه طول میکشد. این جاده آسفالت است؛ اما مسیر دورتادور دریاچه، جادهای خاکی و مناسب برای پیاده روی است.
مسیر دسترسی به دریاچه نئور
مسیر دسترسی به دریاچه نئور در میانه مسیر جاده اردبیل به خلخال قرار دارد. برای رسیدن به این دریاچه باید از سمت اردبیل به خلخال بروید و اگر از تهران یا شهرهای خارج از استانهای آذربایجان شرقی و غربی قصد تردد به این منطقه را دارید، خود را به زنجان و مسیر جنوب به شمال جاده خلخال-اردبیل برسانید.
در فاصله حدودی ۴۰ کیلومتری از اردبیل، روبهروی روستای «بودالالو» و سمت شرق جاده اردبیل-خلخال، جاده ای پرپیچ و خم بهسمت دریاچه و روستاهای اطراف آن وجود دارد. پس از پیمودن ۱۲ کیلومتر در این جاده به یک خروجی در سمت راست خواهید رسید که شما را به روستای «داش بلاغ» و جنوب دریاچه نئور میرساند و مسیر در امتداد جاده قبلی به بخش شمالی این دریاچه میرسد. روستای «عباس آباد» نیز در طول مسیر این دریاچه قرار دارد.
برای تردد به سمت دریاچه از استان گیلان میتوانید به حوالی جنگلهای لیسار و ییلاق سوباتان بروید و با گذشتن از مسیری پرپیچوخم در غرب منطقه سوباتان به این دریاچه برسید. جادههای منتهی به دریاچه نئور از مسیر کوهستان عبور میکنند و از زیباترین مسیرهای جادهای شمال غربی ایران هستند.
آدرس دریاچه نئور: مرز بین استانهای گیلان و اردبیل، ۴۰ کیلومتری جنوب شرقی اردبیل
تفریحات دریاچه نئور
قدم زدن در جاده خاکی اطراف دریاچه نئور و لذت بردن از گیاهان معطر کوهی در این منطقه برای بسیاری از گردشگران لذتبخش است. تماشای مناظر زیبای کوهپایههای تالش در جوار این دریاچه نیز میتواند خاطرهساز باشد. میتوانید در اطراف دریاچه نئور عکاسی کنید و خاطرات خود را ثبت کنید. در فصل زمستان عمق ۸۰ سانتیمتری از آب این دریاچه یخ میبندد و به پیستی بزرگ برای اسکیت روی یخ تبدیل میشود.
اگر به کوهنوردی علاقه دارید میتوانید در کوههای اطراف دریاچه بهسمت قلهها بروید تا به زیباترین چشماندازهای دریای خزر و جنگلهای شمال ایران برسید. مسیرهای مختلفی برای کوهنوردی در اطراف این دریاچه وجود دارند و یکی از معروفترین قلهها برای صعود قله «بغروداغ» است. این قله نزدیک به ۳۲۰۰ متر ارتفاع دارد و دریاچه نئور در دامنه شمالی آن واقع شده است.
فضای اطراف این دریاچه برای دوچرخهسواری نیز بسیار مناسب است و علاقهمندان به دوچرخه سواری کوهستانی را جذب میکند. بسیاری از علاقهمندان به این رشته ورزشی در فصلهای بهار و تابستان، فاصله بین این دریاچه تا ییلاق سوباتان در جنوب شرقی آن را که در حدود ۲۰ کیلومتر است، با دوچرخه طی میکنند. اسبسواری و قایقرانی نیز از دیگر تفریحات ورزشی در دریاچه نئور به شمار میروند. در اطراف این دریاچه امکان اجاره کردن اسب وجود دارد؛ اما اگر میخواهید قایق سواری کنید، باید قایق بادی با خود ببرید.
آب این دریاچه برای شنا کردن مناسب نیست و گل و لای بعضی قسمتهای آن شکل باتلاقی دارند؛ به همین دلیل شنا کردن در این دریاچه ممنوع است. علاقهمندان به پرندهنگری میتوانند در فصل مهاجرت پرندگان از تماشای گونههای مختلف آنها در اطراف این منطقه لذت ببرند. در این دریاچه و مناطق اطراف آن شکارممنوع و محافظتشده هستند و برای حفظ امنیت حیوانات و اکوسیستم منطقه باید موارد ایمنی را رعایت کنید.
برای بسیاری از گردشگران اتراق در طبیعت و گذراندن یک روز در هوای آزاد، تفریحی لذتبخش به شمار میرود. این منطقه بهدلیل بکر بودن و آب و هوای مناسب در تابستان محیطی مناسب برای پیک نیک یکروزه در طبیعت دارد.
بهترین زمان سفر به دریاچه نئور
این دریاچه بهدلیل قرار گرفتن در محیطی سردسیر و کوهستانی با بارشهای مداوم، در طول سال پر آب است و سطح آب دریاچه بالا میماند. این منطقه در فصلهای پاییز و زمستان سرد است و برای تماشای زیباییهای دریاچه نئور در این فصل، باید لباس گرم و مناسب بپوشید. در فصل پاییز طبیعت اطراف دریاچه رنگارنگ و تماشایی است و در زمستان سطح این دریاچه یخ میبندد.
بهترین زمان برای سفر به دریاچه نئور فصلهای بهار و تابستان است؛ البته بهدلیل اقلیم سرد این منطقه، فصل بهار در طبیعت این دریاچه از اواسط اردیبهشت ماه آغاز میشود. در این زمان دشتهای اطراف سرسبز و پر گل میشوند و هوا بسیار مطبوع و مناسب است. هرچه بهسمت تابستان پیش برویم، دمای هوا در اطراف دریاچه گرمتر میشود؛ اما در طول تابستان نیز متوسط دمای هوای این منطقه از حدود ۲۵ درجه بالای صفر بیشتر نمیشود.
اگر تمایل به اتراق کنار دریاچه نئور دارید، میتوانید در روزهای بلند تابستان برای رفتن به این دریاچه برنامهریزی کنید. طبیعت سرسبز و چشمههای پر آب اطراف این دریاچه در فصل تابستان برای قدم زدن و گشت و گذار مناسب است. در بهار نیز میتوانید از زیباییهای اطراف این دریاچه لذت ببرید؛ اما حتما لباس گرم بههمراه داشته باشید؛ زیرا دمای هوا در این فصل متغیر است.
پوشش گیاهی اطراف دریاچه متنوع و چشمنواز است و بخشی از منطقه حفاظتشده به شمار میرود. با توجه به شکار ممنوع بودن این منطقه، حیوانات و پرندگان در این نواحی احساس امنیت میکنند و به همین دلیل در زمان مناسب و زمان کوچ پرندگان میتوانید زیباترین مناظر حیات وحش را در دریاچه نئور ببینید
نظر (0)